• bg

Воведување на процесот

3/4 од дувачките производи се произведуваат со истиснување со дување.Процесот на истиснување е да се присили материјалот низ дупка или умре за да се направи производ.

Процесот на обликување со истиснување со удар се состои од 5 чекори: 1. Пластична преформа (истиснување на шуплива пластична цевка).2. Затворете го калапот за клапна на парисот, затегнете го калапот и отсечете го калапчето.3. Раздувајте го калапот до студениот ѕид на шуплината, прилагодете го отворот и одржувајте одреден притисок за време на ладењето.4. Отворете го калапот и отстранете ги издуваните делови.5. Скратете го блицот за да го добиете готовиот производ.

Процес на обликување со шуплив удар со истиснување
Калапот со шуплив удар со истиснување е да се стопи и пластифицира пластиката во екструдер, а потоа да се истисне тубуларна паризон низ тубуларна матрица.Кога парисот ќе достигне одредена должина, парисот се загрева во калапот за дување.Потоа се дува компримиран воздух за да се доближи до ѕидот на шуплината на мувлата за да се добие обликот на шуплината, а под услов да се одржува одреден притисок, по ладењето и обликувањето, издуваниот производ се добива со откинување.Процесот на обликување со истиснување со удар е како што следува.
Пластика → пластифицирање и истиснување → тубуларна парница → затворање на мувла → обликување со надувување → ладење → отвор на мувла → извадете го производот
Калапот со истиснување со удар генерално може да се подели на следните пет чекори, како што е прикажано на Слика 1-1.
① Полимерот се топи низ екструдерот, а топењето се формира во тубуларна парница преку матрицата.
②Кога калапчето ќе достигне однапред одредена должина, калапот за дување се затвора, парисот се стега меѓу двете половини на калапот, а паризонот се сече и се преместува на друга станица.
③Вбризгувајте компримиран воздух во жлебот за да се надува парисот за да се приближи до шуплината на мувлата за да се формира.
④ Изладете се.
⑤Отворете го калапот и извадете го обликуваниот производ.

news01


Време на објавување: август-04-2021 година